Πλήρης υποβάθμιση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Πλήρης υποβάθμιση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 1812/21.11.2011  

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Στην με αρ. πρωτ. 23570/27.09.2011 ερώτησή που κατετέθη αναφορικά με τα «Προβλήματα λειτουργίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης» και για την οποία δεν υπήρξε σχετική απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο, γίνεται λόγος για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό κρατικό ωδείο της χώρας, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ο ηλικίας 97 ετών οργανισμός, σε λίγα χρόνια συμπληρώνει 100 χρόνια πορείας και δραστηριότητας στον καλλιτεχνικό τομέα της χώρας. Είναι αμφίβολο, όμως, εάν θα προλάβει να συμπληρώσει αυτή την επέτειο, καθώς έχει φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που χρονίζουν εδώ και μεγάλο διάστημα.

Ο προϋπολογισμός του είναι ήδη μειωμένος κατά 51%, γεγονός που σε συνδυασμό με τα σωρευμένα χρέη απειλεί τη λειτουργία του. Έχει ήδη μειωθεί στις 650.000 ευρώ και με τις νέες περικοπές δεν θα είναι σε θέση να καλύψει ούτε την αμοιβή των καθηγητών αορίστου χρόνου. Τη χρονιά αυτή φοιτούν στο Ωδείο 400 σπουδαστές και εργάζονται 85 καθηγητές, με διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Μάλιστα, αρκετοί καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλοί από αυτούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Τα προβλήματα χρηματοδότησης δεν επιτρέπουν την πρόσληψη νέων διδασκόντων και ως εκ τούτου η λειτουργία του επιβαρύνεται σημαντικά.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η λειτουργία του μοναδικού κρατικού ωδείου της χώρας μας;

Απάντηση Υπουργείου